3 Kasım 2013 Pazar

VAMPİRLER

 

                        

   Size Pandora, Vittorio, Lestat, Dracula, Anita Blake desem! Bazıları avcı bazıları ise avın ta kendisi. Ama tüm bu sıraladığım kitapların ortak noktası gücünü yüzyıllardır efsane olmuş bir türden almış olmaları. Yıllar sonra bile ilgisini kaybetmemiş, hem kült olarak nitelendirilebilecek eserlere konu olmuş hem de popüler kültürün yakasını bırakmadığı bir tür haline gelmiş sivri dişliler: Vampirler!
         Yıllar geçtikçe insanlar değişti, gelişti. Bir çağdan diğer bir çağa yolculuk yaptılar. İnsanlar nasıl zamanla değiştilerse vampirler de değişti. Dracula, Vittorio gibi canavarlar popüler kültürde birer melek haline geldiler. Öyle ki vampirler artık zarar veren bir topluluk değil zarar gören bir topluluk olarak görülmeye başlandılar. Artık insanlar onlardan değil onlar insanlardan kaçar hale geldiler. Kan emici insanlar! ( Vampirlerle tarihi hakkında daha fazla bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Vampir )
         Her ne kadar popüler kültüre uyum sağlayanlardan biri olsam da benim için gerçek vampirler canavar olarak nitelendirilenler. Ben kan emicilerden yanayım. Dracula, Vittorio, Pandora'dan yana... Gerçek vampirlerden yana...
         Vampirler hakkında yazılan ilk romanlara baktığımızda onlardaki saflığı görmek mümkün. Gerçek birer kan emici olmaları yanı sıra onlarında damarlarında saf kan akıyordu. Onlar popüler kültürden yara almadan sağ çıkabilmiş, yıllar sonra da şimdikini yerlerini koruyabilecek kan emiciler. Son yıllarda vampirler hakkında o kadar çok kitap yazıldı ki birbirlerini tekrarı olmaktan daha öteye geçemediler. Aksine vampir kitapları diye nitelendirilen kitaplarda, vampir olmaları geri plana atılmış durumda(Artık vampir olmaları gayet doğal karşılanmış). Başlı başına vampir de yeterli gelmemiş olacak ki bugün baktığımızda birçok vampir kitabında vampirlerin dışında birçok doğaüstü yaratıklara yer verilmeye başlanmış durumda.
          Gerçek vampirlere dönecek olursak... Bugün hala birçok okur tarafından geri plana atılmamış, aksine el üstünde tutulmuş olan Dracula, Pandora gibi vampirler. Bram Stoker, Anne Rice vampirler hakkında yazıp durmaktan kendini alamamışlar, bize artık kült olmuş birçok vampir kitabı hediye etmişlerdir. Bram Stoker her ne kadar Kont Dracula ile hafızalara kazınmış olsa da Anne Rice kitapları arasında herhangi biri özellikle ön plana çıkmamıştır. Vittorio, Pandora, Vampir Lestat, Vampirlerle Görüşme ve daha birçok kitabı bizim için eşdeğerdir.
          Her ne kadar popüler kültürle birlikte Vampirler farklı bir boyut kazanmış olasalar da yüzyıllar sonrada gizemini koruyan varlıklar olarak yola devam edeceklerdir. Anlamlarını yitirmeleri olanaksız. Onlar bir efsane!

4 yorum:

  1. Haklısın, vampirler günümüzde daha da ilgi görür hale geldi. Gençler karizmatik, güzel vampirlere hayran oluyorlardır. Tabii macera eksik olmamalı. Yaratıcılık olduğu sürece bu tür kitap ve filmler kendine has bir tad veriyor. Gerçi burada uzman sensin:) Vampirler herhalde insanların ilgi alanından hiç çıkmayacak gibi gözüküyor. Bana da Anne Rice'ın bir kitabını derhal okuma isteği geldi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli bir noktayı unutmuşum! Hatırlattığın için teşekkürler. Haklısın günümüzdeki vampirler yakışıklı, genç, hatta dişlerini ortaya çıkarmasalar vampir olduklarını bile anlamayacağız. Oysa eskiden vampirlere güzel ya da yakışıklı demek aklımızdan bile geçmezdi. Görüntüleri güzel olmaktan o kadar uzaktı ki. Sadece ilgi çekiciydiler.

      Sil
  2. Eski bir vampir filmi bulup inceleyebiliriz:) Hiç izlemedim, nosferatu diye eski bir film adı görmüştüm, adı bile yetmişti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filmi ben de duymuştum. Baya eski bir film ama o. Zaten izlemek istesekte bulabileceğimizi sanmıyorum :) Çok geriye değil 90 yıllara baksak bile aslında tezimiz kanıtlanmış olur :)

      Sil

Muhteşem Yaratıklar / Muhteşem Karanlık / Muhteşem Kaos - Kami Garcia / Margaret Stohl (EPSİLON YAYINEVİ )

Bu yazıyı yazmamın sebebi kitabın konusunu anlatmak,yorum girmek bla bla değil aslında. Amacım biraz stres atmak,beyin hücrelerime yayı...